I love reading

"Kapcsold ki a TV-t, és olvass!" /Kovács Ákos/

Kurt Vonnegut: Slaughterhouse-Five

Ha valaki most fogná magát, és megkérne, hogy meséljem el, miről is szólt ez a könyv, egyszerűen nem tudnék neki rá mit válaszolni. Nagyon régen tervezek már olvasni Vonnegut-tól, és bizonyos fokig örülök is, hogy a RosendeReads kvázi rákényszerített erre, mert máskülönben folyamatosan tolódott volna a könyv az örökké csak nagyobbodó TBR listámon.

Az viszont, hogy nem nyűgözött le túlságosan ez a könyv, nem jelenti azt, hogy nem is kaptam tőle egyáltalán semmit. Igaz, hogy egy kicsit nagyobb falat volt a mű olvasása, és értelmezése, de ez a tény csak arra sarkallt, hogy nézzek utána a könyv keletkezési körülményeinek, úgy amblokk a cselekménynek, meg annak, amit úgy általában azokban hagy, akik olvasták. Miután ezt megtettem, seperc alatt megértettem, hogy mit is akar ez a könyv, és milyen elvárásokkal, kontextusokkal, és tartalmakkal számoljak. Innentől kezdve aztán egyből könnyebbé vált az olvasása.

Természetesen az sem figyelmen kívül hagyható, hogy folyamatosan figyelemmel kísértem azokat a kérdéseket is, amelyek a többi RosendeReaders-ben felmerültek, és amely kérdésekre Alberto válaszolt twitteren. Az ő könyvhöz való hozzáállása az enyémet is nagyban formálta, és bár nekem ez a könyv messze áll a kedvenc kategóriától, a megértésében sokat segített nekem.

A továbbiakban én is kitérnék egy kicsit a tartalomra, hogy nektek is egy kicsit megkönnyítsem a dolgotokat, ha a későbbiekben el szeretnétek olvasni a könyvet.
A főszereplőnk egy Billy Pilgrim nevű férfi, aki hadifogolyként a II. világháborúban túlélte Drezda bombázását, köszönhetően annak, hogy társaival együtt egy régi vágóhíd pincéjében voltak „elszállásolva”. A vágóhíd száma az ötös volt.
A történet értelmezhetőségének nehézségét nem is ez adja, hanem a tény, hogy a történet főszereplője képes az időutazásra. Ennek eredményeként az egyik pillanatban a harctéren van 1945-ben, a másikban a feleségével az 1960-as évek közepe-vége táján. Mindennek kiindulópontja pedig, hogy állítja, találkozott idegen népekkel, akik azt vallják, hogy aki él az idő egyik pontján az nem hal meg soha, hanem ugyanúgy él az idő milliónyi korábbi pontjaiban.

Mindezek után gondolhatjátok, hogy ez az időben és térben folytonosan jelen lévő inkonzisztencia nem kicsit zavarta meg az elején az olvasás ritmusát. Végül mégis elolvastam, és megértettem mindazt, amit Alberto és a többiek eddig mondtak kérdeztek a könyv kapcsán. Ilyen ritmusban, és technikai hátránnyal továbbra sem hiszem, hogy aktívan részt veszek majd a dologban, de figyelni, és a feladott könyvek témáját nyomon követni mindenképpen érdekes lesz. És hát ki tudja, mikor fogok egyszer kedvet kapni egy-egy feladott „házi feladathoz”.

Összességében annyit tudok róla mondani, hogy bár az én komfortzónámtól nagyon messze áll, és elég nehezen is haladtam vele, örülök, hogy elolvastam, mert összességében jó érzés volt egy kicsit kikukkantani a dobozból, és most rettenetesen büszke vagyok magamra, amiért végigolvastam ezt a könyvet.

Értékelés
5/3,5 – Nem egy olyan könyv volt műfajilag, ami beleesne az általam megszokott olvasnivalók sorába.

Zeneajánló
Utánanéztem a filmnek, és találtam ezt. Remélem, ez is segíteni fog azoknak, akik a jövőben olvassák majd a könyvet.

RosendeReads, avagy újabb olvasókör a láthatáron

Fene gondolta volna, hogy közel 27 évesen fogok rákapni az ilyenekre, meg hogy ilyenkor fog bizonyságot nyerni, hogy a fangirl létnek még értelme is van, és lám, mégis megtörtént. Mert ennek köszönhetően valószínűleg olyan könyvek fognak a kezembe akadni, ami amúgy ajánlás nélkül, magamtól szerintem soha nem olvastam volna el.

Na persze ez a kezdeményezés egy sokkal klasszikusabb értelemben vett olvasókör lesz, mint pl. a WW Book Club. Éppen ezért nem fogok róla minden áldott héten bejegyzést hozni, viszont létrehozok egy címkét (vagy ha jobban tetszik, akkor hashtag-et), amivel be fogom jelölni azokat a könyveket, amiket ennek a kezdeményezésnek a keretében olvastam el. Ez a címke (vagy, ha jobban tetszik, hashtag) pedig a „rosendereads” lesz, értelem szerűen.

És ha már így in medias res belevágtam, hogy hát hello ez tőlem azért remélhetőleg várható lesz, akkor most már elmondanám, hogy mi is ez az egész valójában.
Azt ugye nem kell elmondanom senkinek, hogy a Shadowhunters című sorozatot még mindig nagy lelkesedéssel nézem (vagyis nézném, ha nem értünk volna el már az évad végére), és mióta van twitterem, azóta a színészeket csiripjeit is elég aktívan követem. Így jött ma velem szembe Alberto Rosende (a sorozatban Simon Lewis, ha pont érdekel valakit) bejegyzése, miszerint az instagram keretein belül megalapította saját olvasókörét.
Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy lesz nekem időm munka mellett részt venni a beszélgetéseken (amikről még azt sem tudom, mikor lesznek, de tekintve, hogy Alberto forgat, szerintem nem lesz egy állandó időpontjuk), de nagyon szeretném megpróbálni, így most leírnám nektek azt is, hogy fog előreláthatólag működni ez az egész.

Alberto úgy tervezi, hogy miden hónap első napján „felad” nekünk egy könyvet, amit aztán egy hónapunk van elolvasni, úgy, hogy hetente egy-egy instagram live-ban beszélgethetünk vele, meg egymással arról, hogy hol is tartunk a könyvben. Már azt is tudjuk, hogy az első kör szeptember elsején fog indulni, a könyv pedig, amit tanulmányozunk majd, Alberto egyik személyes kedvence Kurt Vonneguttól az „Az ötös számú vágóhíd” vagy eredeti nyelven Slaughterhouse Five.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem ez egy nagyon-nagyon jó, okos és értelmes kezdeményezés, amin én személy szerint borzasztóan szeretnék részt venni.
Ha ti is így vagytok vele, akkor szerintem első körben kövessétek a RosendeReads instagram fiókot.

Amúgy a nyakam teszem rá, hogy az ötlet alapja Dominic Sherwood-tól származik, aki Jace-ként folyton „book club”-okba jár. Ha nézitek a sorozatot, tudjátok, miért az idézőjel.  :)

Hozzászólások
 • Chibi: @: Hey!
  I'm terribly sorry, but I'm not sure about what you wanted to tell me. I assume you like the blog, and a post which I thank you even if I don't understand how you understood it since I wrote it in Hungarian.
  About your question... Do I assume correctly that you search for other book blogs? Because if this is the case, then, oh dear. Send me a PM to the blog's mail address (you can find it under 'Contact me') I can recommend you some in Hungarian.
  Thank you for your comment!
  (2017-08-02 12:55:12)
  Jane Austen: Emma
 • Johnd844: Thank you for every other informative blog. The place else may just I get that type of info written in such a perfect means? I've a project that I'm just now working on, and I have been at the glance out for such information. ddekbbfdbadb
  (2017-08-01 14:17:37)
  Jane Austen: Emma
 • Chibi: @Rebeccah: Hello!
  Thanks for the link! I checked the page and joined to the group. :)
  Thanks for the invitation! :)
  (2016-03-08 21:51:25)
  Booka-Shelf Reading Challenge 2016. feladatok és tervek
 • Rebeccah: Hi, if you're still doing this challenge and you'd like to share what you've been reading, come over to our facebook page :)

  <a href=https://www.facebook.com/groups/BookaShelf2016ReadingChallenge/>BookaShelf 2016 Reading Challenge</a>
  (2016-03-07 15:52:41)
  Booka-Shelf Reading Challenge 2016. feladatok és tervek
 • Chibi: @Anitiger: Szia!
  Láttam is az imént a bejegyzésedet, és én is hasonlóképpen voltam. Fogtam a fejem, hogy "erre én miért nem gondoltam". :D Szóval a tiéd is jó lett.
  Egyébként én is megtaláltam sok videósnál sok nyelven. Gondolom nem nagyon létezik még más tag az ünneppel kapcsolatban. :)
  (2015-04-05 12:36:14)
  The Easter Book Tag
 • Anitiger: Szia! Én is ezt a taget találtam, de más videósnál :D Eleanor és Park tervbe van, de fogom a fejem, hogy ez meg az nem jutott eszembe válaszoláskor :)) Jó lett a tag! Kellemes húsvétot!
  (2015-04-05 12:25:31)
  The Easter Book Tag
 • Chibi: @Kinga: Akkor jól beletrafáltam. Őszintén fiúkat nem tudok elképzelni Abigéllel a kezükben. A Legyek ura jobb választás nekik, bár nem egyszerű az sem. Az Abigél esetében a film rendkívül jó adaptáció.
  (2015-02-02 21:47:23)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Chibi: @Fanni: Ó, velünk sajna nem olvastattak Orwell-t. Öreg hibának érzem. Zseniális a bácsi!
  (2015-02-02 21:45:23)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Kinga: Az Abigél még 0.ban kellett olvasnunk, nekünk lányoknak, a fiúknak pedig a Legyek urát. :)
  Bár nem olvastam el az Abigélt (csak beleolvastam), de megnéztem filmen és tényleg érdekes volt.
  (2015-02-02 21:29:48)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Fanni: Nekünk az Állatfarm kötelező volt. :)
  (2015-02-02 21:04:09)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás