I love reading

"Kapcsold ki a TV-t, és olvass!" /Kovács Ákos/

Cassandra Clare: City of Ashes (The Mortal Instruments 2.)

Nem is igazán tudom, mit írhatnék erről a könyvről. Nem volt rossz, de nem is gondolkodtam el olvasás közben annyira, hogy mit is fogok róla írni, mint egyéb művek esetében szoktam. Nem mondom, lehet, hogy ez azért van, mert valahogy számomra ezek a könyvek abba a típusba tartoznak, amihez le kell ülni és egy lélegzetvétellel el kell olvasni az egészet, mert úgy fogsz emlékezni mindenre. Nálam legalábbis így volt. Hiába olvastam el egy nap a történet harmadát, mikor másnap este fel akartam venni a fonalat, hogy hol hagytam el a történetet, akkor egy ideig gondolkodnom kellett, hogy is jutottunk el addig a pontig. Olvasás közbe meg természetesen minden tiszta volt az utolsó szálig. Szóval igen, mondhatjuk, hogy pörög a történet elég rendesen.

Azt mondanám, hogy néhol talán túlságosan is, és ennek sajnos meg is issza az egész történet a levét. A pörgősség, az akciódússág és a váltott szemszög elég nagy hibafaktorokat képes magában hordozni, és sajnos az írónő ezekbe rendre bele is sétál. Nézeteim szerint legalábbis a történet szempontjából igen lényeges elemek maradnak kibontatlanul, vagy nem is történnek meg „onpage”, csak egy-egy villanásból, alig észrevehető momentumból tudunk rá következtetni. Magyarán szólva az egész sztori nekem eléggé tele volt lyukakkal, amiket teljesen egyszerűen ki lehetett volna tömni, ha a kínálkozó potenciálok többségét nem hagyja figyelmen kívül az író.
És akkor még a nem kicsit idegesítő következetlenségekről, és az időt kezelni nem tudásról nem is igazán ejtettem szót. Ennél többet nem is fogok.

A karakterek is még mindig eléggé furcsák számomra. Hiányzott már a világ, meg a karakterek, többek közt ezért is kezdtem bele, vagyis helyesebben szólva folytattam most ezt a sorozatot. Olvasás közben viszont rá kellett jönnöm, hogy nekem célzottan a sorozat karakterei hiányoznak, és itt, hozzájuk képest egyesek nagyon másnak, ha nem kidolgozatlannak tűntek.
Én például rettenetesen sajnálom, hogy a Lightwood tesókra olyan kevés hangsúly kerül, pedig a sorozat is bebizonyította, hogy lehetnének ők érdekes karakterek. A Jace/Alec kapcsolatban nagyon a parabataiságra van helyezve a hangsúly, ami nem lenne baj, ha mellette nem törpülne el Alec big brother énje, ami a személyiségének egy jóval összetettebb meghatározója szerintem.
Magnus-szal ugyanez volt a bajom. Nagyon szeretem a karaktert, ezt már sokszor említettem, de itt most sehol nem volt ahhoz képest, amit eddig megszoktam tőle. Frusztrált volt, sértődött, és esetenként rettenetesen idegesítő. És ez valahogy neki nem állt annyira jól, mint a sorozatbéli megformálójának. Bocs, Mags, de találj magadhoz vissza. Alec-kel viszont az a „Take my hand, and take my strength too (…) Take it. It’s yours"-jelenet nagyon aranyos volt. Alec egyébként brillírozik, ha teret kap. Még mindig a szívem csücske a srác.
Simon is nagyon aranyos, és hála annak, hogy folyton ott van, ahol Clary van, az ő története el is kezdett rendesen kibontakozni. Borzasztóan örülnék, ha a jövőben közte meg Raphael között, meg Raphael és Magnus között több interakció lenne. Utóbbira szerencsére volt most itt egy elég érzékletes példa, de ez messze nem elég, főleg a „Saving Raphael Santiago” után. Még sok ilyet.

Szóval igen, összességében elég sok potenciált hagy lógva a történet sajnos, és messze nem hagy elég teret minden karakternek, de ettől függetlenül a történet egészen élvezhető, és ha már az írója annak idején fanfic írással kezdte, valahol természetes, hogy a „saját” univerzumában is meghagyja erre a lehetőséget (ugye halljátok az iróniát?)

Értékelés
5/4 – Nem tökéletes, de élvezhető, és tényleg vannak benne aranyos, meg vicces megmozdulások.

Zeneajánló
The Cab – Angel with a shotgun
Egy Alec fan videó alatt hallottam részletet (? igen, azt hiszem, csak egy részlet volt) a számból, és egy időben nagyon rá voltam függve (meg persze még most is tetszik). Valahol egy kicsit Will Herondale-t juttatja eszembe a dal.

Jennifer Niven: All the Bright Places

A kötet szerepel a Booka-Shelf Reading Challenge-ben
20. pont T - A book with travelling in it/Egy könyv, amiben utaznak
A bejegyzés linkelésre kerül az összegző posztban.

Vannak olyan könyvek, amelyek, annak ellenére, hogy egy adott stílus jegyeit viselik magukon, nagyon el tudják gondolkoztatni az embert saját magáról. Arról, hogy vannak olyan dolgok, amik foglalkoztatják, eszébe jutnak, talán jóval többször is, mint az normális, vagy egészséges lenne. Aztán rájön, hogy ami őt csak foglalkoztatja, az másnak maga a kegyetlen valóság, amit megél, amit túlél, vagy amiben éppen annyira besokall, hogy úgy érzi, mennie kell.
Violet és Finch története pontosan ez a történet.

Niven nagy fába vágta a fejszéjét, mikor eldöntötte, hogy egy ilyen történetet ír, személyes vonatkozás ide vagy oda.  Én pedig itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy felhívjam a bejegyzést olvasók figyelmét, hogy az alábbiakban olyan témáról lesz szó, ami könnyen katalizátor lehet egyfajta gondolatmenet elindítására, úgyhogy a bejegyzést csak saját felelősségedre olvasd ezután, annak ellenére is, hogy a legtávolabbi célom az, hogy bármiféle „trigger”-ként funkcionáltassam a bejegyzést. Ez nem más, mint egy őszinte, talán kissé kontrollálatlan gondolatfolyam, amit a könyv befejezése indított el bennem.
(A fentiek tükrében értelemszerűen a bejegyzés további részében spoilerveszélyre kell számítani!)

Nem sok olyan könyvvel találkoztam a YA műfajon belül, ami nem a romantikára koncentrált volna kitermelve ezáltal egy totál egy kaptafára épülő tömegjelenséget. Az All the Bright Places azért is újszerű, mert olyan jelenségről beszél, amiről nem igazán mer senki sem, pedig itt van köztünk, és létezik, és, ha engem kérdeztek, a világ legnagyobb blődsége pont ezt a témát a szőnyeg alá söpörni. Mert itt emberéletekről van szó.

Nagyon sok értékelésben olvastam a könyv kapcsán, hogy az olvasók nem értik, hogy Finch miért vet véget mégis önkezével az életének, mikor Violettel való kapcsolata olyan idillinek tűnik, és hogy ők ott lennének egymás számára támaszként.
Erre én csak egyetlen dolgot tudok mondani…
Emberek. Éreztétek már valaha azt, hogy teljesen feleslegesen foglaljátok a helyet a világban? Kerültetek már olyan helyzetbe, amikor kénytelenek voltatok megkérdezni magatoktól, hogy miért van az, hogy a tulajdon családotok szemében nem számítatok többnek, mint egy felesleges tehernek, aki semmire nem jó, azon kívül, hogy a lóti-futi munkákra használni lehet? Éreztétek már azt, hogy a barátaitok csak akkor tudják a nevedet, ha éppen nekik szükségük van valamire, amikor meg neked kell valami, akkor nem elérhetők, és nem tudnak segíteni, annak ellenére sem, hogy három szökő évente egyszer fordul elő, hogy segítséget kérsz valamiért? Nem? Akkor most gondoljatok bele! Mert Finch ezt élte át minden nap minden percében. Könyörgöm, kámfor módjára tűnik el hetekre, és a szülei csak a vállukat vonogatják, mondván „Máskor is csinált már ilyet”. Mégis milyen szülői magatartás ez?! Az iskolatársai egyszerűen őrültnek tartják, mert nem tudják, hogyan viszonyuljanak ahhoz az emberez, aki más, aki nem olyan, mint ők, aki nem illik bele pontosan a mások által meghatározott szűk keretbe. A barátnője szülei eltiltják tőle az egyetlen embert, aki jó hatással lehetett volna rá. Mindennek a tetejében a történtek után meg mindenki a lehető legkonvencionálisabban viselkedik, valószínű azért, mert ezt várják el tőlük, illetve azért, hogy a saját bűntudatukon enyhítsenek. Mindezt nem tudja helyrehozni egyetlen ember, még akkor sem, ha ez nem önmagában arról szól, hogy Violet, mint ember, mint szeretett személy kevés a feladathoz. Ez annyival több mindenből áll össze…

Én személy szerint maximálisan megértem Finch-et, és nem csak azért, mert az én életemnek is volt már olyan szakasza, mikor úgy hajtottam álomra a fejem, hogy bárcsak ne kellene kinyitnom a szemem másnap reggel. Nem kell ezen csodálkozni. Függetlenül attól, hogy bevallja-e az ember, vagy nem, a többségnek igenis vannak ilyen gondolatai. Azoknak is, akikből amúgy nem néznéd ki. Az ilyen helyzetekkel való megküzdési stratégiák is mind egyénfüggőek, és rendkívül eltérőek. Nekem mindig úgy sikerült túltennem magam eddig a rossz időszakokon, hogy rájöttem, nem másoknak, hanem magamnak kell élnem. Hála az Égnek, mindig volt mibe kapaszkodnom, mindig volt, és van mire várnom, még akkor is, ha az a világ legbanálisabb dolgainak egyike. Ebből pedig mindig egyenesen következett a gondolat, hogy sosem tudhatom, mit hoz a holnap, vagy akár a következő óra. Sosem tudhatom, mikor ér olyan öröm, amire azt mondom, hogy igen, ezért örülök, hogy itt vagyok. És itt tényleg nem kell esetemben nagy dolgokra gondolni, de azt el kell fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, életek, ahol a sok negatívum mellett a kisebb-nagyobb pozitívumok már nem érnek fel elég magasa, sajnos.

Összességében úgy gondolom, hogy amit Niven be akart mutatni a történetével és a karaktereivel, azt sikerült neki. Becsülöm, amiért egyáltalán hozzá mert nyúlni a témához, és azt egy a fiatalok számára is közérthető nyelven, egy rendkívül édes-bús történetben, nagyon is szerethető főszereplőkkel sikerült is bemutatnia.
Mindenkinek, aki valamelyik szereplőhöz hasonló cipőben jár, tudnia kell, hogy nincs egyedül. Akkor sem, ha nagyon úgy érzi, hogy nincs kiút. Mindig van! Csak próbáljatok mindig a nap felé fordulni!

Értékelés
5/5 – Igaz, hogy nagyon nem a könyvről beszéltem a bejegyzésben, de ha nem tetszett volna, nem is gondolkodtat el.

Zeneajánló
Adam Lambert – Underneath
Ha már ilyen őszinté(bb)re sikerült ez az értékelés.

Lindsey Stirling - Brooke S. Passey: The Only Pirate at the Party

Nem igazán tudom, miért, miért nem, de mostanában valahogy maguktól találnak meg azok a könyvek, melyekre az aktuális lelkiállapotomban a legnagyobb szükségem van. Ez volt a helyzet a Cohn-Levithan duó könyvével a Naomi and Ely’s No Kiss List-tel, Gyarmati Fanni Naplójával, az új Harry Potter kötettel, és most Lindsey Stirling önéletrajzi könyvével is. Mindegyikben találtam egy apró mozzanatot, amit saját magamra tudtam vonatkoztatni, amiben megtaláltam magam, vagy éppen azt a szikrát, ami az adott élethelyzetben inspirációt nyújtott.

No, nem mintha mondjuk, nem hajtanám ezt a könyvet körülbelül év eleje, a megjelenése óta, arra viszont nem számítottam, hogy pont most fog egyszer csak szembejönni velem, megadva azt a löketet, amire most a legnagyobb szükségem volt. Kombinálva azzal az energiával, amit az új lemez sugároz…

És, hogy miért volt számomra éppen most olyan borzasztóan fontos, és miért esett rendkívül hól, hogy elolvashattam ezt az élettörténetet? Azért, mert őszinte volt. Aki ránéz Lindsey-re egy sugárzó mosolyú embert lát, akiről így látatlanban nem feltételez mást, mint optimizmust, magabiztosságot és egyszerűen tiszta kedvességet. Ezt a könyvet elolvasva aztán rájön az ember, hogy bizony neki is megvoltak, megvannak a bizonytalan pillanatai, démonai, és ezeket nem rejtette el.

Éppen ellenkezőleg mindezt arra használta, hogy megmutassa, hogy a lehető legnehezebb helyzetekből is van kiút, és a segítség és a jó szó általában akkor és attól jön, amikor és akitől egyáltalán nem várnánk. Hiába szégyell a múltjában bizonyos dolgokat, elmondta, hogy a hasonló problémával küszködők tudhassák, hogy nincsenek egyedül, és hogy hiába hiszik azt, vagy mondják azt mások, hogy a helyzetükből nincs kiút, igenis van, és senki ne merje feladni.
Mindezek mellett arra is rávilágított a könyvében, hogy milyen fontos az, hogy próbáljuk meg szeretni magunkat, és keressük meg mindenben a pozitívot, még azokban is, amikben amúgy első pillanatra nem találnánk.

Egészen elképesztő volt amúgy, hogy az a szellemiség, amelyben ez a könyv íródott,
mennyire összhangban van azzal az életfelfogással, aminek segítségével én is igyekszem túlélni a mindennapokat.
Ezzel, hogy megmutatta, hogy a legváratlanabb helyekről jöhet a segítség a leghajmeresztőbb pillanatokban csak alátámasztotta az én életfilozófiámat, miszerint élek, mert mindig van valami, amire várni lehet, és egyébként is, ki tudja, mikor köszönt vissza a fénysugár az életedbe.  Lehet, hogy már azt hitted végleg kiszakadt valami, vagy valaki az életedből, és a legváratlanabb pillanatban rájössz, hogy még mindig ott van, és ennél nagyobb öröm éppen akkor nem is érhet.

Ezen gondolatmenetet követve egy kicsit visszakanyarodnék a könyvre. Nem is tudom kifejezni, mennyire megható volt azt és arról olvasni, amit, és ahogy Gaviról, és a kettejük barátságáról írt. Elképzelni sem tudom, mennyire fájdalmas lehetett, és lehet még ma is számára ez a veszteség. Annyi biztos, hogy sok erő kell majd ennek az egésznek a feldolgozásához, és nagyon remélem, hogy a családja, a csapata és a hite nagy segítségére lesz ebben, ahogy olyan sokszor már élete más területein.

Értékelés
5/5*** - Olvassátok el ezt a könyvet, és tanuljátok meg, amit Lindsey megtanult, és próbál átadni. Nagyon sokat kaphattok tőle.

Zeneajánló
Az aktuális kedvenc az új albumról, az Afterglow

I know there are other violinists out there who can play with clearer tone, vibrato, and intonation than I can. They can play Mendelssohn, Tchaikovsky, and Bartók with better technique and accuracy. I applaud their talent. But I too have talents.

Milyen könyvekkel próbálkozzunk kezdő idegen nyelven olvasóként?

Mostanában egyre több olyan kérdésbe futok bele, hogy mit érdemes azoknak olvasni, akik most ismerkednek az idegen nyelven (legtöbb esetben angolul) való olvasással.
Mint notórius idegen nyelven olvasó, egyszer már írtam egy hasonló bejegyzést, melyben felvázoltam, hogy miért, és hogyan érdemes idegen nyelve olvasni (ha nem emlékszel rá, kattints ide, és elolvashatod). Abban is említettem már érintőlegesen, hogy milyen könyvekkel érdemes kezdeni, konkrétumokra viszont nem tértem ki.

A következőkben tehát megemlítek 10+2 könyvet, sorozatot, írót, amivel, illetve akinek a műveivel érdemes lehet elkezdeni az idegen nyelven olvasást. A felsorolásban a sorrend nem mérvadó, tehát semmiképpen nem az elsőként megemlített könyv vagy sorozat a lista legkönnyebben olvasható, és értelmezhető darabja. Viszont minden egyes esetben összegzem, miért gondolom azt, hogy jó ötlet lenne az adott könyvet olvasni, és ha annak a szintje egy kicsit eltér a kezdőtől azt szintén jelezni fogom.
Szóval kezdjük:

 1. J. K. Rowling Harry Potter sorozata
  Igen, ide tessék beleérteni mind a 8 kötetet. Tudom, nekem is problémáim vannak még azzal, hogy a sorozat részeként kezeljem-e a színdarab szövegkönyvét, de az biztos, hogy nagyon jól esett olvasni.
  És, hogy miért érdemes az elsők közé sorolni? Nos, én is Harry történetével kezdtem az eredeti nyelven való olvasást, és elég sokat segített is abban, hogy meg szeressek angolul olvasni. Igaz, hogy előtte olvastam magyarul az egész sorozatot vagy háromszor, tehát nem volt nehéz dolgom, de szerintem ezzel sokan vagyunk így. A 8. részre meg simán belejön az ember annyira, hogy nem hiányolja majd a magyart.
 2. James Dashner The Maze Runner trilógiája
  Benne volt az első 10 angolul olvasott könyvemben ez a trilógia. Hogy miért döntöttem úgy, hogy eredeti nyelven olvasom? Mert, ahogy a magyar verzióban szereplő idézeteket elnéztem, rájöttem, hogy a fordítás egyszerűen kritikán aluli. Így hát belefogtam eredeti nyelven. Igaz, hogy az első részt így kétszer olvastam el, mégsem bánom, hogy ez így sikerült, mert az egyik kedvenc történetemmé nőtte ki magát a sztori. Az ajánlás szigorúan az alaptrilógiára (The Maze Runner, The Scorch Trails, The Death Cure) vonatkozik. A „The Kill Order”-től a falra másztam, és a „The Maze Runner Files” se volt akkora hűha. A „The Fever Code”-ról a megjelenés után nyilatkozom. Nagy reményeket fűzök ahhoz a könyvhöz.
 3. Rick Riordan könyvei
  Minden, de minden, de MINDEN. Nem csak a Percy Jackson sorozata (Percy Jackson and the Olympians, The Heroes of Olympus és hát, a The Trials of Apollo is), de a The Kane Chronicles, és a Magnus Chase sorozatának minden egyes része. Garantálom, hogy ha egyszer elkezdesz Rick bácsitól olvasni, headfirst esel bele az egész világba, ami tuti, hogy nem fog elengedni. A bácsi egy zseni.
 4. Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan – Maureen Johnson: The Bane Chronicles
  Aki ismer, tudja, hogy mint embert nem igazán szívlelem Cassandra Clare-t, annak ellenére sem, hogy nem ismerem személyesen (éppen ezért nem ajánlok tőle regényt, pedig megtehetném) a karaktereit szeretem, és ez Magnusra különösen igaz. Azért is ajánlom ezt a kötetet tőle, mert a könyv 11 novellát tartalmaz, melyek különálló történetekként is olvashatók, tehát nem lényeges közvetlen egymás után olvasni őket, és viszonylag rövidek is. Plusz az eddig olvasott művek közül ez az a könyv, amiből még emlékszem is valamire…
 5. Rachel Cohn – David Levithan: Naomi and Ely’s No Kiss List
  Ékes példája annak, hogy azért is érdemes megtanulni angolul olvasni, mert egy csomó jó könyv el se jut a magyar verzióig. Komolyan mondom, nem tudom, mikor olvastam utoljára egy olyan könyvet, ami ekkora hatással volt rám. Elképzelhető, hogy annyi történt, hogy jókor, jó időben talált meg magának a regény, de még most is kitartok amellett, hogy ezt mindenkinek olvasnia KELL.
 6. Rainbow Rowell: Fangirl
  Egy nagyon aranyos könyv, ami amellett, hogy jól van megírva, tehát kvázi olvastatja magát, mondanivalóval is bír. Azt nem mondom, hogy minden szépen, rendben ki van bontva a sztoriban, de a nyelvezete könnyű. Ehhez mérten pedig nyelvgyakorlásnak egészen kiváló.
 7. Stephen Chbosky: The Perks of Being a Wallflower
  Egy rövid történet, könnyű nyelvezettel, és elég pofán vágós mondanivalóval. Nagyon szerettem, mert bár elvontnak tűnik, annyira mégsem az, és nagyon, de nagyon sokat tud adni az embernek, ha egy kicsit is nyitott rá. Nagy előnye, hogy elég könnyen lehet azonosulni a karakterekkel. Engem annak idején lehengerelt.
 8. Holly Black – Tony DiTerlizzi: The Spiderwick Chronicles
  Tipikusan az a könyv, amit nem azért ajánlok, mert olyan kellemes volt olvasni. Sőt. Nem állítom, hogy egy-egy kötetben olyan oltári sok minden történik, nem is túl izgalmas, viszont nyelvgyakorlásnak egyenesen kiváló. Rövid történetek, sok képpel és nagyon kis egyszerű nyelvezettel. És természetesen van olyan élethelyzet, amikor jól esik egy-egy ilyen stílusú könyvet is a kezünkbe venni.
 9. Harper Lee: To Kill a Mockingbird
  Ezt a könyvet határozottan nem kezdőknek ajánlom! Még én is megszenvedtem a nyelvezetével, pedig régen elkezdtem eredeti nyelven olvasni. Igazából az indok, amiért ide került, az az, hogy szerettem volna, ha egy klasszikus is szerepel, illetve, mert úgy gondolom, hogy a történet olyan mély mondanivalót rejt magában, amin mindenkinek illene elgondolkodnia. Nagyon nagy leckét kaptam ettől a könyvtől.
 10. Lindsey Stirling – Brooke S. Passey: The Only Pirate at the Party
  Ez a könyv jelenleg is olvasás alatt van, még kb. a felénél sem tartok, de már most imádom. Lindsey Stirling az egyik kedvenc előadóm, és ilyen formában, ilyen egyszerű őszinteséggel, mégis ilyen humoros stílusban olvasni az életéről egyszerűen elképesztő. Ha ismered, szereted őt, mindenképpen minimum ajánlott olvasmány ez a könyv!

És akkor adós vagyok még két plusz könyvvel, amiket azért nem illesztek be az eredeti felsorolásba, mert ezeket a könyveket még nem olvastam eredeti nyelven, így nem tudom, milyenek ebben a formában. Magyarul viszont már ismerem, vagy legalábbis ismerkedtem a könyvekkel, és mindenképpen olvasásra ajánlom őket.

 1. Arthur Golden: Memoirs of a Geisha
  Magyarul már többször olvastam ezt a csodát, és már egy ideje angolul is a polcomon várakozik a történet. Természetesen már az eredeti verzióba is bele-bele pillantottam, így teljes szívvel merem ajánlani a regényt. Egy csodálatos világgal fog megismerkedni az olvasó, azt garantálhatom, még akkor is, ha kicsit elfogult vagyok, mert nagyon szeretem a japán kultúrát.
 2. Soman Chainani: The Scool for Good and Evil sorozata
  Az első részt olvastam magyarul, illetve a második, harmadik rész eredeti nyelvű verziójába pillantgattam bele. Mese, tehát a szövege egész könnyen érthető, a történet pedig nagyon ötletes, kreatív és jól megírt. Engem az első kötet elvarázsolt, és alig várom, hogy belekezdhessek a folytatásokba is.

Nos, ennyi volt az én 10+2-es bejegyzésem, ami, lássuk be, jóval több, mit 10+2 történetet tartalmaz. Remélem, sikerült néhányatok kedvére való olvasmányt leírnom, és emiatt bátrabban próbálkoztok majd meg az idegen nyelven olvasással. Mert higgyétek el, eredeti nyelven olvasni óriási élmény!
(A lista nyilván az idő előrehaladtával bővülni fog. Ha igény van rá, folytatom az ilyen könyvek listázását, csak jelezzétek, hogy szeretnétek olvasni.)

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló (1935-1946)

A kötet szerepel a Booka-Shelf Reading Challenge-ben
4. pont D - A diary/Egy napló
A kötet linkelésre kerül az összegző posztban

Életem talán eddigi legnagyobb ívű olvasmánya. Az a közel nyolc hónap, amit felölelt az olvasás időtartama legalábbis biztosan nem fog nyom nélkül kitörölődni belőlem egyhamar. Nem is csak azért, mert terjedelmében egy igazán grandiózus mű, hanem mert mondanivalójában is az. Nem a semmiért tartott ilyen elképesztően sokáig az olvasás. Ahhoz mérten, milyen borzasztó tömény a szövege, rengetegszer volt olyan, hogy félreraktam, és csak napok, ha nem hetek múltán tudtam újra felvenni Gyarmati Fanni a naplóban megörökített élettörténetének fonalát. És akkor sem bírtam egyszerre sokat elolvasni abból.

Mindezek tükrében Radnótiné életének ez a kis szelete igazi történelmi-irodalmi dokumentum, ami felbecsülhetetlen értékkel bír az irodalmat, költészetet, és Radnótit kedvelők körében. És nehogy azt gondolja bárki, hogy a naplóban bármi is el van kendőzve, vagy meg van szépítve attól, hogy a nyilvánosság elé került a szerző halála után. Nem. Gyarmati Fanni megdöbbentő nyíltsággal, és természetességgel vall saját magáról, férjéről, és házasságukról ebben a monumentális írásban. Egy rendkívül bátor, okos, erős asszony képe bontakozik ki a lapok közül, akinek természetesen megvoltak a maga szerettei, és olyan emberekből sem volt hiány az életében, akiket kevésbé kedvelt. És erről mind őszintén vall. Ugyanúgy, ahogy saját magában való kishitűségéről, és férje iráni szeretetéről egyaránt.

Be kell vallanom, sokszor magamra ismertem Gyarmati Fanniban. Az önmaga keresése, a mindennel bátran szembenézés nagyon i s jellemző volt az asszonyra, még akkor is, ha életének apróbb-cseprőbb jelentéktelenségei miatt sokszor hallatta panaszait. Az vesse rá az első követ, aki nem volt ilyen helyzetben még, és nem cselekedett ugyanígy. Számomra ettől ő csak még emberibb, ember közelibb lett.

És igen. Ez talán a napló második legnagyobb… előnye (? kicsit furcsa kifejezés a helyzet leírására, no, mindegy), hogy ember közelibbé hozta mind a költőt, mind a feleségét. Az eddigi (számomra legalábbis) szeráfi magasságokban létező költő és múzsája most leszállt a földre, és annak ellenére, hogy Radnóti munkásságával és sorsával mindenki tisztában van, személye a naplónak köszönhetően most egy új adalékot kapott, Fanni alakja pedig egy az egyben formát öltött általa.

Azt talán mondanom sem kell, hogy eddig is tiszteltem, és becsültem a kettejük közti kapcsolatot, és azt, ahogy Gyarmati Fanni a férje halála után körülvette és gondozta emlékét, és hagyatékát. Nem véletlen lett az ő történetük legendás.
A naplónak köszönhetően viszont elkezdtem tisztelni az embert, mindazért, amit tett, ahogy tette, amit átélt, amit túlélt. Borzasztó nagy akarat, lelkierő, és kitartás kellett ahhoz, hogy az életét ilyen tudatosan alakítsa azután, hogy elvesztette azt, aki számára a világon a legfontosabb volt.

Értékelés
5/5* - Tényleg felbecsülhetetlen értékű kordokumentum.

Zeneajánló
Ugye nem lepődik meg senki?

J. K. Rowling - Jack Thorne - John Tiffany: Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter 8.)

Bevallom őszintén, mikor először olvastam a darabról spoileres – mert hát miért is ne – beszámolókat, csak ültem a képernyő előtt merev, kifejezéstelen fejjel, és egyetlen mondat kattogott folyton a fejemben: „Mi ez a katyvasz?!”. Nem hittem el, amit látok, nem voltam hajlandó kánonnak elfogadni azt, amit látok, sokáig mereven elutasítottam, hogy én akár csak a közelébe is menjek ennek az egész színdarabnak, szövegkönyvnek és egyáltalán. Sok minden volt ez nekem, csak nem éppen egy 8. Harry Potter kötet.
Aztán egyszer csak, úgy a szövegkönyv megjelenése utáni első napon szembejött velem egy pozitív értékelés valakitől, akinek megtanultam adni a véleményére, és aminek sikerült egyből felpiszkálnia a fantáziámat, így hát fogtam magam, és leültem olvasni, bár túl nagy elvárásaim továbbra sem voltak az egész projekttel kapcsolatban.

Azt gondoltam, ez egy követhetetlen csavarokkal, összezavaró jelenetekkel teletűzdelt valami lesz, ami csak arra lesz jó, hogy lehúzzanak még egy bőrt a sorozatról, és aminek az egyetlen értékelhető pontja az lesz, hogy Albus Perselus Potter a Mardekár-ház tagja, és jóban van Draco fiával, Scorpius-szal. Komolyan az volt a legnagyobb gondom, hogy ezt a történetet vajon kánonnak kell-e tekinteni vagy sem, és ezt a hozzáállásomat lépten-nyomon hangoztattam is a fandom berkein belül.  Ebből is látható, hogy nem vártam túl sokat, és nem számítottam semmi jóra. Mint azt a következőkben látni fogja mindenki, aki eleddig nem adta fel a bejegyzés olvasását, tévedtem. A lehető legpozitívabb értelemben.

Mert ennek az egésznek egy története van. Nem tökéletes, oh, de még mennyire, hogy nem az, de egy csavaros, mégis könnyen követhető, és értelmezhető története van, aminek a megértését még az igazi dráma jelleg is megsegíti.
Komolyan, szinte magam előtt láttam amint a színpadon zajlanak az események.

Hogy amúgy kinek miről szól ez a történet, azt mindenki döntse el maga, én csak arról tudok nyilatkozni, hogy számomra mit tartalmazott, mit adott, mit rombolt szét, mit vett el.
Számomra ez a történet két lélekben súlyosan sérült gyerek barátságát, és a jóra és helyesre együtt való törekvését mutatja be, melyet a feltételezés táplál, hogy ha mások nem is értik meg őket, ők ketten egymást biztosan. Mert gondoljunk bele. Scorpius kisgyermekként elveszti az édesanyját, és akkor még ott van az az idióta pletyka, ami szegény gyerek mindennapjait is megkeseríti konkrétan az első pillanattól kezdve, hogy lábát a Roxfort Expresszre teszi. Ő mégis igyekszik boldog lenni azzal, amije van, a legjobb barátjával. Al pedig – Mardekáros lévén – a Potter-család fekete báránya, akinek apja árnyékában kell élnie. Ahogy én kivettem a történetből, mindent, amit tesz, azért teszi, hogy megfelelhessen ennek a szerepnek. Hogy őszinte legyek, én sem szerettem volna a helyében lenni. Nem biztos, hogy képes lettem volna tolerálni azt a nyomást, ami a történetben Albusra nehezedett. Sok mindennek kellett megtörténnie ahhoz, hogy feloldódjanak az ellentétek, és a feszültség, de szerencsére rendkívül jól lett kezelve, szerintem legalábbis. Még ha egy kicsit el is lett kapkodva a vége.

Elkerülhetetlen volt az is, hogy a történet változásokat hordozzon magában ahhoz a világhoz képest, amitől a hetedik könyv végén elbúcsúztunk. És itt konkrétan az utolsó fejezetre gondolok, még a „Tizenkilenc évvel később” előtt. Ezek közül a változások közül volt, ami meglepő volt, ámde ésszerű, és akadt olyan is, amit egyszerűen nem tudtam hová tenni, és egyszerűen feleslegesnek tartottam.

Nézeteim szerint a könyv legnagyobb… hát, nem is hibája, inkább gyengesége az, hogy egyszerre nagyon sok karaktert akar visszahozni a régi világból. Félreértés ne essék, értem, hogy miért van ez, és ráadásul még nem is igazából indokolatlan a dolog, mert a történet keretei mindezt igenis megengedik, és jól bele is illik a nagy egészbe, nekem mégis helyenként egy kicsit sok volt már. És ezekre pusztán azért nem hozok konkrét példát, mert nem szeretnék senkinek semmit elspoilerezni, azon kívül, ami amúgy eddig nem volt köztudott a darabról.

Mindezeken felül azt viszont nem tagadhatom, hogy a történet végére/végével újra átéltem egy aprócska kicsi csodát. Visszakaptam egy darabot a gyerekkoromból, ugyanakkor azt is sikerült realizálnom, hogy Harry-vel együtt én is felnőttem, ha tetszik, ha nem, és most már itt az ideje átadni a stafétát az új generációnak, a régire pedig keserédes nosztalgiával gondolni vissza.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a régi könyvek ezentúl a polcon fognak porosodni. Nem ám! Sőt, ha befejeztem ezt a bejegyzést tervezem az elejétől elővenni az egész sorozatot (nem, nem érdekel, hogy ezer más olvasnivalóm lenne, biztos voltam benne, hogy meglesz ez a hatása). De az idő múlik, ezt nem tagadhatjuk el…

Értékelés
5/5 – Kezdetben ki a fene számított ilyesmire?!

Zeneajánló
Nézzétek meg a karakterfotókat, hogy könnyebb legyen arcot társítani a karakterekhez most már.

Pálfalvi Nándor: Az oroszlán barátai

Ennél konstruktívabb és kreatívabb mesekönyv nem is tudom, mikor került a kezembe utoljára, ha kerül már akár egyszer is egyáltalán.

Az egész egy rém egyszerű mese, ám a maga nemében mégis majdhogynem páratlan, mert kreativitásra, játékra és mesére ösztönzi a gyerekeke és a felnőtteket egyaránt. Azt pedig természetesen már régen tudjuk, hogy ezek a tulajdonságok rendkívül jótékonyak. Egy példát említve biztosítják az alkalmat a családtagoknak ahhoz, hogy minőségi időt töltsenek egymással. És mielőtt bárki kifogásokat keresne, elárulom, hogy 25 éves elmúltam, de magam is kedvem lelném egy olyan játékban, amilyet ez a könyv nyújtott nekem. Szóval kalandra fel!

Az történet ott kezdődik, hogy van egy testvérpár, akik otthon töltik a vakációt, míg a szüleik kora reggeltől késő délutánig dolgoznak. Egyszer csak meglátnak egy galambot az ablakpárkányon, amit szeretnének megfogni, de nem sikerül, így az idősebb testvér felajánlja, hogy rajzolják le. Ám a kishúgának nem tetszik, így a testvére dühösen összegyűri a papírt, ami így hirtelen egy oroszlánfejjé változik. No, több se kell, a fej hamarost egy testet is kap, és az oroszlán életre kel. Szó szerint. Innentől meg aztán indulhat a játék. Először az erdő készül el, majd egy sor állat népesíti azt be, olyanok is, akik nagyon nem oda tartoznak. De még ez a tény is hordoz magában potenciált.

Mindenki látja ugye, hol rejlik ebben a mesében a kreativitás. Csak üljünk le, készítsük el mi is az erdőt, és az állatokat, játszunk velük, beszélgessünk róluk, gondoljuk tovább a történetet. Merthogy a mese nagyon nem zárul le az utolsó oldallal. Nyitva marad a lehetőség, hogy tovább bővítsük az erdőt, és az állatseregletet, soha ki nem fogyva így az ötletekből.

Nézzetek nyugodtan gyereknek, nem bánom, mert én még tényleg hiszek a mese erejében, de ez a történet nagyon beindította a fantáziámat. Sajdik Ferenc rajzai pedig csak hozzátesznek még. Ha lenne rá időm, meg lenne kivel, én is biztos leülnék gyártani, borzalmas kézügyesség ide vagy oda.

Értékelés
5/5 – Borsó, ezért a meséért még a nyakadra fogok járni! :)

Zeneajánló
Picúr, megvárhatlak? :)

Holly Black - Tony DiTerlizzi: The Wrath of Mulgarath (The Spiderwick Chronicles 5.)

Borzasztó nehéz összeszednem most a gondolataimat a könyvről, és ennek bizony több oka van. Elsősorban az, hogy megint nem írtam meg az értékelőmet rögtön az után, hogy elolvastam a könyvet. Viszont, ha őszinte akarok lenni, azért is nehéz, mert nem tudom, mit mondhatnék el róla, amit az előző 4 kötet kapcsán nem sütöttem volna el.

Tulajdonképpen már az olvasás alatt is nehéz helyzetben voltam, mert rettenetesen régen olvastam az előző részt, de arra legalább jó volt ez is, hogy rájöjjek, ezt az öt kötetet bizony érdemes közvetlen egymás után olvasni. Már csak azért is, mert külön-külön a kötetekben nem történik annyira sok minden, nem mondanám mozgalmasnak őket, viszont egyből, egymás után olvasva kiadnak egy teljes értékű történetet, ami úgy talán izgalmasabb is lehet. Nem egy hosszú mese egyik sem, simán ki lehet amúgy végezni egy délután alatt az összes kötetet, ha valaki nekidurálja magát, és érdekli meg tetszik is neki, amit olvas.

Bevallom őszintén, hogy, hogy nem (biztos belejátszik mindaz, amit fentebb elmondtam), de nekem valahogy már nem is tetszett annyira ez az utolsó rész. Hosszabb ideig olvastam, nyögvenyelősebb is volt sokkal, valahogy nem kötött le annyira. A vége viszont nagyon gyomrot összeszorítósan, keserédesen szomorú és megható.

Összességében ez a sztori még mindig egy jó esti mese, egyben egy felnőttnek is simán szórakoztató lehet, de engem most nem a legjobb pillanatomban talált meg. Azon még elgondolkozom, hogy belekezdjek-e a folytatásba, de egyszer valószínű az is sorra kerül, ha másért nem, hát azért, mert megkértek rá, hogy mondjak róla véleményt. :)

Értékelés
5/3,5 – No comment.

Zeneajánló
Lindsey Stirling – Something Wild
Mert ez is meséhez/meséből van, és az aktuális kedvenc Lindsey-m. :)

12 Day Blogger Challenge - Day 12

Már olyan régen meg szeretném írni végre ezt a bejegyzést, mert tényleg rengeteg minden inger ért mostanában, egyszerűen csak időm nem volt arra, hogy leüljek, és megírjak egy ilyen bejegyzést. Nagyon szívesen megosztanám például a tegnapi napunkat, mert nagyon jó volt, viszont ezt sajnos nem tehetem, mert képeket követel a feladat, a képeken szereplő személyek viszont nem járultak hozzá ahhoz, hogy a szélesebb közönséggel megosszam azokat.

Így egy korábbi napomat fogom most dokumentálni, ami mondjuk másoknak nem biztos, hogy annyira érdekes lesz, lévén egy sima lazulós, shoppingolós nap volt, de a mi életünkben ez annyira ritka, hogy külön élveztük minden percét.

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy az egyik barátnőm itt volt nálam majdnem 2 hetet, hogy közösen sikerüljön kihoznunk valamit a félkész szakdolgozatából. Nem mondom, hogy 100%%-ban sikeresek voltunk, de azért haladtunk vele. Sokat. Egyik este aztán megszólal anya is meg tesóm is, hogy lenne némi dolog a belvárosban, nem-e intézném el nekik. Gondoltam magamban, dehogynem, teljesen jó városnézős alkalom lesz. Egy kicsit elszámoltuk magunkat. (Innentől kezdve nem tudok felelősséget vállalni azért, hogy helyes sorrendben említek minden eseményt, illetve, hogy nem hagyok ki véletlen valamit, mert az a nap tényleg egy durva menet volt. )

A buszpályaudvaron kezdtük az egész menetelősdit, mert tesómnak meg kellett vennem a helyi járat bérletért erre a hónapra. :) Aztán jött a posta, hogy a másik bátyámnak feladjak egy levelet, meg hogy elintézzem, hogy a szüleim hódolhassanak aktuális szerencsejáték-mániájuknak. Na, jó, nem kell rosszra gondolni, elég régóta lottóznak, de semmi komolyabb.

Eztán mentünk volna egyenesen a Rossmann-ba, de nekem támadt egy olyan briliáns ötlete, hogy nézzünk már be egy papír-írószerbe. Itt aztán természetesen én pont nem vettem semmit, viszont csatangoló partneremet elkezdtem végromlásba taszítani. Innen aztán tényleg indultunk az eredetileg megcélzott üzlet felé, ahonnan aztán megint nem jöhettünk ki üres kézzel. Idejét nem tudom, mióta keresek körömerősítő folyadékot/lakkot, mert 1.) le szeretnék szokni végre a körömrágásról és 2.) borzasztóan idegesít, hogy annyira puha a körmöm, hogy simán behajlítom. És ez csak az én felem, az sem az egész. Egyikünk se jött ki onnan üres kézzel. :D

A boltból kijövet egyikünk megemlíti, hogy szeretne új tornacsukát venni. Szerencsére a közelünkben volt épp egy bolt, ahol olcsón lehet kapni, plusz a másikunknak meg papucs kellett, mert szétjárta a sajátját. Én meg is vettem magamnak, ami kellett, és kaptam egy oltári jó táskát is ajándékba (<3), de innen se jött ki senki üres kézzel.

Ez után már úgy döntöttünk, hogy végigsétáljuk az egész sétáló utcát és válogatás nélkül benézünk pár helyre. Olyanokba, mint a Háda, az Eurós bolt és ilyesmik.

Aztán végre felkerekedtünk, hogy otthagyjuk a bevásárló utcát, elinduljunk hazafelé, úgy, hogy közben útba ejtsünk még néhány boltot, ahonnan még tényleg kellett is egy-egy dolog. :) Nem mondom, természetesen onnan se csak a szükséges felszerelésekkel jöttünk ki.

Összességében tényleg egy egyszerű shoppingolós nap volt, de nekünk sokat jelentett, és rájöttem, hogy én is képes vagyok kezdődő végromlásba taszítani az embereket, megfertőzni őket mindenféle hülyeséggel, és hatást gyakorolni másokra. Hiányozni fognak ezek az alkalmak.

És akkkor pár kép az elmúlt napokról:

Ha ölelést szeretnél...<3

Hozzászólások
 • Chibi: @: Hey!
  I'm terribly sorry, but I'm not sure about what you wanted to tell me. I assume you like the blog, and a post which I thank you even if I don't understand how you understood it since I wrote it in Hungarian.
  About your question... Do I assume correctly that you search for other book blogs? Because if this is the case, then, oh dear. Send me a PM to the blog's mail address (you can find it under 'Contact me') I can recommend you some in Hungarian.
  Thank you for your comment!
  (2017-08-02 12:55:12)
  Jane Austen: Emma
 • Johnd844: Thank you for every other informative blog. The place else may just I get that type of info written in such a perfect means? I've a project that I'm just now working on, and I have been at the glance out for such information. ddekbbfdbadb
  (2017-08-01 14:17:37)
  Jane Austen: Emma
 • Chibi: @Rebeccah: Hello!
  Thanks for the link! I checked the page and joined to the group. :)
  Thanks for the invitation! :)
  (2016-03-08 21:51:25)
  Booka-Shelf Reading Challenge 2016. feladatok és tervek
 • Rebeccah: Hi, if you're still doing this challenge and you'd like to share what you've been reading, come over to our facebook page :)

  <a href=https://www.facebook.com/groups/BookaShelf2016ReadingChallenge/>BookaShelf 2016 Reading Challenge</a>
  (2016-03-07 15:52:41)
  Booka-Shelf Reading Challenge 2016. feladatok és tervek
 • Chibi: @Anitiger: Szia!
  Láttam is az imént a bejegyzésedet, és én is hasonlóképpen voltam. Fogtam a fejem, hogy "erre én miért nem gondoltam". :D Szóval a tiéd is jó lett.
  Egyébként én is megtaláltam sok videósnál sok nyelven. Gondolom nem nagyon létezik még más tag az ünneppel kapcsolatban. :)
  (2015-04-05 12:36:14)
  The Easter Book Tag
 • Anitiger: Szia! Én is ezt a taget találtam, de más videósnál :D Eleanor és Park tervbe van, de fogom a fejem, hogy ez meg az nem jutott eszembe válaszoláskor :)) Jó lett a tag! Kellemes húsvétot!
  (2015-04-05 12:25:31)
  The Easter Book Tag
 • Chibi: @Kinga: Akkor jól beletrafáltam. Őszintén fiúkat nem tudok elképzelni Abigéllel a kezükben. A Legyek ura jobb választás nekik, bár nem egyszerű az sem. Az Abigél esetében a film rendkívül jó adaptáció.
  (2015-02-02 21:47:23)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Chibi: @Fanni: Ó, velünk sajna nem olvastattak Orwell-t. Öreg hibának érzem. Zseniális a bácsi!
  (2015-02-02 21:45:23)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Kinga: Az Abigél még 0.ban kellett olvasnunk, nekünk lányoknak, a fiúknak pedig a Legyek urát. :)
  Bár nem olvastam el az Abigélt (csak beleolvastam), de megnéztem filmen és tényleg érdekes volt.
  (2015-02-02 21:29:48)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Fanni: Nekünk az Állatfarm kötelező volt. :)
  (2015-02-02 21:04:09)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás