I love reading

"Kapcsold ki a TV-t, és olvass!" /Kovács Ákos/

Holly Black - Tony DiTerlizzi: The Spiderwick Chronicles 2-3.

A mai 2in1 behegyzésről elöljáróban annyit, hogy két okból készül el ilyen formában.
1. A kedves olvasómnak, aki annak idején a kritikát kérte a könyvsorozatról, megígértem, hogy egyenként elemzem majd a könyveket (máshogy amúgy nem is nagyon lenne értelme).
2. Egy-egy történet annyira rövid, hogy én pl ezt a kettőt egy délután/este alatt olvastam ki, szóval ilyen formában nem látom értelmét, hogy két külön bejegyzésben foglalkoztam a kötetekkel.
Nézzük tehát a Spiderwick Krónikák 2-3. részét különszedve, de egy bejegyzésben.

The Seeing Stone
Ha még emlékeztek, akkor az előző kötet ott ért véget, hogy a tesók megtalálták Arthur Spiderwick Kalauzát, ami bevezette őket a tündérek, koboldok, és egyéb mágikus lények világába.

Nos, a Seeing Stone pár héttel az első kötet befejezése után játszódik, a helyszín ugyanaz. Gyakorlatilag az egész  a ház hátsó kertjében játszódik.

A történet szerint Simon-t az ikerpárunk egyik felét elrabolják a természetfeletti lények, akiket csak akkor láthat az ember, ha ezt a bizonyos "seeing stone"-t a szemére teszi. A történet arról szól, hogy Jace és Mallory hogy próbálják megtalálni Simon-t. 
Vajon sikerül? És kikbe, mikbe botlanak bele a kalaondok közben? Kiderül.

 

Lucinda's Secret
Az előző kötet történéseihez kapcsolódóan a tesók elmennek az egyetlen személyhez, aki segíteni tud ebben a ramazuriban. Ez a személy pedig nem más, mint Arthur rokona, Lucinda nagynéni. Aki nem mellesleg veszélyre figyelmezteti a testvéreket.

A dologban a csavar, hogy Lucinda néni se éppen közömbös a tündérkékkel kapcsolatban. Mondhatnám, hogy nekik köszönheti, hogy oda került, ahová.

Azt meg inkább nem is emlegetem. hogy Arthur bácsi könyvével sincs minden rendben. Hogy mi a baj, és ki okozta, és miért tette? Kiderül. :)

~.~

Persze van egy rakás olyan jellemzője ezeknek a köteteknek, ami nemcsak, hogy mindkettőre jellemző, hanem már az elsőre is az volt. Nézzük át ezeket is.

Ugyanolyan rövid, mesés, képekkel teli sztori mind a kettő, mint az első. Továbbra sem mondanám azonban, hogy cselekményben redkívül gazdagok az egyes kötetek. Így, hogy három kötet olvasásán túl vagyok már, azt mondanám,  hogy a pörgősség akkor dobná ki magát a legjobban, ha egymás után, rövid időközökben olvassa el őket az ember. És egészében szépen kirajzolódik az eseményszál.

Karakterfejlődés? Meh.. Még mindig túl rövidek az egyes részek ahhoz, hogy ezt tisztán ki lehessen venni, s ki lehessen jelenteni biztosan, hogy létezik egyáltalán ilyen ezekben a könyvekben.

A borító még mindig creepy hangulatot áraszt, és ha az alapján kellene választanom, tuti nem venném le a könyvespolcról.

A történet hasonlóságai? Yassss. Ha eddig azt mondtam, hogy hajaz a Narniára, akkor most pláne azt mondom. Nem tudom miért, de számomra sokban visszaköszön, és némi alkímiát is érzek benne. Tudom, hogy teljesen, totál másról szól az egész, de az érzés akkor is ott van.

Összességében, ha olvastad az első részt, és elkapott a hangulat, akkor ez a két rész is tetszeni fog. Egy estés könnyű olvasmány. Az értelmezést elősegítendő sok képpel.

Értékelés
5/5 - A maguk nemében jó sztorik, el kell kapni a technikáját annak, hogy kell, illetve hogy érdemes ezeket a könyveket olvasni.

Zeneajánló
Majd, ha végeztem az egésszel. :D

Izolde Johannsen: A kárhozat éjjele II. - Anglia

Mindenekelőtt mutatom az első rész bejegyzését. Ide kattintva elérető.

Ami ezt a részt illeti, ennek az értékelésével már ősidők óta lógok. És nem csak azért, mert kb 2 hete kiolvastam a könyvet, hanem azért is, mert tulajdonképpen ez egy recenzió (lett volna), aminek megírása minimum tényleg fél éve esedékes. Ezúton is elnézést kérek az illetékes(ek)ől, hogy ennyit váratott magára. Egyszerűen mindig volt valami, amiért nem tudtam leülni nyogodtan olvasni, illetve összegezni a gondolataimat a könyvről. Márpedig ennek feldolgozásához nem is egy szabad perc szükségeltetik...

Ha még emlékszünk, az előző kötet a Nyugatrómai Birodalom bukásával, egy királygyilkossággal, és Caspar száműzetésével ért véget.
Természetesen a történet korábbi elemei visszaköszönnek ebben a részben is, de közel sem annyira, hogy ne lehessen őket megérteni anélkül, hogy a könyv kézbevétele előtt újra kellene olvasnunk az első részt. Legalábbis nekem nem kellett. A visszacsatoló részekre elég élénken emlékeztem, pláne, hogy nem voltak túl szívderítő történések.

Azt, gondolom, mondanom se kell, hogy szegény Casparnak és csapatnak, itt is kijut bőven a könnyfakasztó eseményekből, de azért néha-néha akad egy-egy boldog pillanat.
A történet maga egyébként rendkívül fordulatos, és szerteágazó. Néha talán túlságosan is. Halad a történet a maga útján, aztán egyszer csak visszatekint egy korábbi pontra. Ezeken a visszatekintő pontokon aztán visszahőköl egy kicsit az ember, hogy jézusom, tényleg volt ilyen is, de hogyan is jutottunk el idáig? Szóval, igen, ilyen szintű pörgősséget tessék elkézelni.

A karaktereink továbbra is óriásiak. Örültem, hogy a kezdeti "az ember csak azért van, hogy a vámpírnak legyen mit enni"-attitűd után felcsillant egy kicsit Caspar emberi oldala is. Érzelmeket tapasztaltam a karakterben, főleg, miután Ralph átkerült. Érdekes volt egy ilyesfajta fejlődést megtapasztalni egy eredendően több, mint ezer éves karaktertől.

A történelmi hitelesség pedig továbbra is lenyűgöző. Ralph herceg kronológiai ismeretei pedig már-már túl töménynek is mondhatók, ha valakinek nem szívügye a töténelem.
Azt látom, tapasztalom, becsülöm és csodálom továbbra is, hogy ekkora síkot fed le a történet mind időben mind térben, és erről pontos történelmi képet kapok. Végre nem külön elszeparálva látom hogy ugyanabban az időben mik történtek, hanem egyszerre látom a történet alakulásából releváns eseményeket.
Szóval a történelmi kidolgozottság még mindig olyan, hogy tátva maradt a szám. És én szeretem, ha olvasás közben tátva marad a szám.

Összességében egy remekül megírt történelmi fantasy. Nem leszel tőle töriajongó, ha eddig nem szeretted, az tuti, de ha csak egy kicsit is érdekel, akkor vedd kézbe nyugodtan. Megbánni semmiképpen nem fogod.

Értékelés
5/5 - Egy élmény volt. Megint

Zeneajánló
Sokat gondolkodtam, mi lehetne ide passzoló dal, és végül a Lucifer's angel-re esett a választásom, mert Caspar angyal alkat, de mégiscsak bukott angyal valamilyen szempontból.

Ezúton is köszönöm az írónőnek, hogy lehetőségem volt elolvasni a könyvet, és megírhattam róla a véleményem!

Hozzászólások
 • Everglow: @: Hey!
  I'm terribly sorry, but I'm not sure about what you wanted to tell me. I assume you like the blog, and a post which I thank you even if I don't understand how you understood it since I wrote it in Hungarian.
  About your question... Do I assume correctly that you search for other book blogs? Because if this is the case, then, oh dear. Send me a PM to the blog's mail address (you can find it under 'Contact me') I can recommend you some in Hungarian.
  Thank you for your comment!
  (2017-08-02 12:55:12)
  Jane Austen: Emma
 • Johnd844: Thank you for every other informative blog. The place else may just I get that type of info written in such a perfect means? I've a project that I'm just now working on, and I have been at the glance out for such information. ddekbbfdbadb
  (2017-08-01 14:17:37)
  Jane Austen: Emma
 • Everglow: @Rebeccah: Hello!
  Thanks for the link! I checked the page and joined to the group. :)
  Thanks for the invitation! :)
  (2016-03-08 21:51:25)
  Booka-Shelf Reading Challenge 2016. feladatok és tervek
 • Rebeccah: Hi, if you're still doing this challenge and you'd like to share what you've been reading, come over to our facebook page :)

  <a href=https://www.facebook.com/groups/BookaShelf2016ReadingChallenge/>BookaShelf 2016 Reading Challenge</a>
  (2016-03-07 15:52:41)
  Booka-Shelf Reading Challenge 2016. feladatok és tervek
 • Everglow: @Anitiger: Szia!
  Láttam is az imént a bejegyzésedet, és én is hasonlóképpen voltam. Fogtam a fejem, hogy "erre én miért nem gondoltam". :D Szóval a tiéd is jó lett.
  Egyébként én is megtaláltam sok videósnál sok nyelven. Gondolom nem nagyon létezik még más tag az ünneppel kapcsolatban. :)
  (2015-04-05 12:36:14)
  The Easter Book Tag
 • Anitiger: Szia! Én is ezt a taget találtam, de más videósnál :D Eleanor és Park tervbe van, de fogom a fejem, hogy ez meg az nem jutott eszembe válaszoláskor :)) Jó lett a tag! Kellemes húsvétot!
  (2015-04-05 12:25:31)
  The Easter Book Tag
 • Everglow: @Kinga: Akkor jól beletrafáltam. Őszintén fiúkat nem tudok elképzelni Abigéllel a kezükben. A Legyek ura jobb választás nekik, bár nem egyszerű az sem. Az Abigél esetében a film rendkívül jó adaptáció.
  (2015-02-02 21:47:23)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Everglow: @Fanni: Ó, velünk sajna nem olvastattak Orwell-t. Öreg hibának érzem. Zseniális a bácsi!
  (2015-02-02 21:45:23)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Kinga: Az Abigél még 0.ban kellett olvasnunk, nekünk lányoknak, a fiúknak pedig a Legyek urát. :)
  Bár nem olvastam el az Abigélt (csak beleolvastam), de megnéztem filmen és tényleg érdekes volt.
  (2015-02-02 21:29:48)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás
 • Fanni: Nekünk az Állatfarm kötelező volt. :)
  (2015-02-02 21:04:09)
  Bloggerek a kötelező olvasmányok megváltoztatásáért - második állomás