Mindenekelőtt mutatom az első rész bejegyzését. Ide kattintva elérető.

Ami ezt a részt illeti, ennek az értékelésével már ősidők óta lógok. És nem csak azért, mert kb 2 hete kiolvastam a könyvet, hanem azért is, mert tulajdonképpen ez egy recenzió (lett volna), aminek megírása minimum tényleg fél éve esedékes. Ezúton is elnézést kérek az illetékes(ek)ől, hogy ennyit váratott magára. Egyszerűen mindig volt valami, amiért nem tudtam leülni nyogodtan olvasni, illetve összegezni a gondolataimat a könyvről. Márpedig ennek feldolgozásához nem is egy szabad perc szükségeltetik...

Ha még emlékszünk, az előző kötet a Nyugatrómai Birodalom bukásával, egy királygyilkossággal, és Caspar száműzetésével ért véget.
Természetesen a történet korábbi elemei visszaköszönnek ebben a részben is, de közel sem annyira, hogy ne lehessen őket megérteni anélkül, hogy a könyv kézbevétele előtt újra kellene olvasnunk az első részt. Legalábbis nekem nem kellett. A visszacsatoló részekre elég élénken emlékeztem, pláne, hogy nem voltak túl szívderítő történések.

Azt, gondolom, mondanom se kell, hogy szegény Casparnak és csapatnak, itt is kijut bőven a könnyfakasztó eseményekből, de azért néha-néha akad egy-egy boldog pillanat.
A történet maga egyébként rendkívül fordulatos, és szerteágazó. Néha talán túlságosan is. Halad a történet a maga útján, aztán egyszer csak visszatekint egy korábbi pontra. Ezeken a visszatekintő pontokon aztán visszahőköl egy kicsit az ember, hogy jézusom, tényleg volt ilyen is, de hogyan is jutottunk el idáig? Szóval, igen, ilyen szintű pörgősséget tessék elkézelni.

A karaktereink továbbra is óriásiak. Örültem, hogy a kezdeti "az ember csak azért van, hogy a vámpírnak legyen mit enni"-attitűd után felcsillant egy kicsit Caspar emberi oldala is. Érzelmeket tapasztaltam a karakterben, főleg, miután Ralph átkerült. Érdekes volt egy ilyesfajta fejlődést megtapasztalni egy eredendően több, mint ezer éves karaktertől.

A történelmi hitelesség pedig továbbra is lenyűgöző. Ralph herceg kronológiai ismeretei pedig már-már túl töménynek is mondhatók, ha valakinek nem szívügye a töténelem.
Azt látom, tapasztalom, becsülöm és csodálom továbbra is, hogy ekkora síkot fed le a történet mind időben mind térben, és erről pontos történelmi képet kapok. Végre nem külön elszeparálva látom hogy ugyanabban az időben mik történtek, hanem egyszerre látom a történet alakulásából releváns eseményeket.
Szóval a történelmi kidolgozottság még mindig olyan, hogy tátva maradt a szám. És én szeretem, ha olvasás közben tátva marad a szám.

Összességében egy remekül megírt történelmi fantasy. Nem leszel tőle töriajongó, ha eddig nem szeretted, az tuti, de ha csak egy kicsit is érdekel, akkor vedd kézbe nyugodtan. Megbánni semmiképpen nem fogod.

Értékelés
5/5 - Egy élmény volt. Megint

Zeneajánló
Sokat gondolkodtam, mi lehetne ide passzoló dal, és végül a Lucifer's angel-re esett a választásom, mert Caspar angyal alkat, de mégiscsak bukott angyal valamilyen szempontból.

Ezúton is köszönöm az írónőnek, hogy lehetőségem volt elolvasni a könyvet, és megírhattam róla a véleményem!