Mikor @domimi fejéből kipattant az az ötlet, hogy pár molyos blogger fogjon össze, és várjuk együtt a karácsonyt a többekkel, segítsük egy-egy bejegyzéssel a várakozást, nem volt kérdés, hogy én is részt szeretnék venni benne.
Az már annál inkább, hogy melyik könyvet válasszam, ami illene is a fa alá. Nem volt igazán jó ötletem, ami azt illeti, de aztán jött a kiegészítés, hogy nem csak könyvről lehet, hanem esetleg filmről is. Egyből beugrott az a gyönyörű film, amit tavaly láttam karácsony táján, és megnéztem most is, így most jöjjön az első, kivételes bejegyzés, aminek semmi köze semmilyen könyvhöz.
Ez a film A karácsony története címet viseli, az eredeti címe pedig Joloutarina. A címből is látszik, hogy ez bizony eredetileg egy finn film. A messzi északon ez a mozi kb. olyan szinten tradicionális és kötelező karácsonykor, mint pl. nálunk a Reszkessetek betörők. A különbség annyi, hogy ennek a filmnek van is köze a karácsonyhoz.
Gyakorlatilag a Télapó legendájának születését dolgozza fel. Hogy hogyan, azt az alábbiakban megtudhatjátok.
Nikolas 7 éves korában elveszti szüleit és kishúgát. Ezután annak a lappföldi falunak a lakói veszik szárnyuk alá, ahol az ő családja is élt. Minden évben más család gondoskodik a kisfiúról, aki minden évben ad a család gyermek tagjainak egy maga készítette ajándékot.
A 6. évben azonban szörnyű ínség sújtja a halászfalut, így senki nem tudja befogadni a gyermeket. Így a 20 km-re élő Isaki veszi magához, ám nála dolgoznia kell a férfi asztalosműhelyében. Nikolas az Isakinál töltött év alatt sok mindent megtanul az asztalosmesterségről, az év letelte után is ott marad a férfinál, és továbbra is eljuttatja apró ajándékait karácsonykor a falu gyermekeinek, akit gyermekkori jóbarátja Eemeli segítségével tart számon.
Az évek telnek, és miután Isaki Nikolas-ra hagyja a műhelyt, a férfi teljesen visszavonul, és minden idejét annak szenteli, hogy a karácsony örömét minden gyereknek elvigye. Az idő múlásával Eemeli lánya Ada (így hívták egyébként Nikolas húgát is), és a férje Mikko van segítségére. Más senki nem tudja, ki teszi a csomagokat karácsony éjjelén a házak ajtaja elé.
Végül aztán Nikolasnak is be kell ismernie, hogy az idő eljárt felette, így az utolsó karácsonyon Ada hiába várja, a rénszarvasszán a férfi nélkül érkezik... De ez nem jelenti azt, hogy ezzel vége is szakad mindennek.
Összességében egy borzasztóan megható, sokszor torokszorító, mégis gyönyörű történet, a szeretet ünnepéről. Mindenképpen megnézésre ajánlott.
A film megtekinthető ezen a linken! (Egyáltalán nem hosszú).

Értékelés
5/5* - Nincs mit mondanom, ha unod, hogy karácsonykor mindig ugyan az megy a TV-ben, kötelező erővel meg kell nézni.